Ny bruk av Kulturbanken?

Om to måneder blir leietakerne i Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen kastet på dør. Praktbygget fra 1964, tegnet av arkitekt Louis Kloster, ble kjøpt av Stavanger kommune i 2004 for 29 millioner kroner. Tanken var å bruke huset til kulturformål.

 

http://www.aftenbladet.no/nyheter/okonomi/Kirkefolk-vil-kjope-Norges-Bank-bygget-3709448.html

Camilla Bjørheim

Publisert: 02.jun. 2015 06:10 Oppdatert: 02.jun. 2015 09:01 

  • FOTO: Jon Ingemundsen, Jon Ingemundsen

Kirkefolk vil kjøpe Norges Bank-bygget

I fjor ble det imidlertid bestemt at bygningen skal selges. Flere kommersielle aktører skal allerede ha vist sin interesse, men kirkefolk vil gjerne komme dem i forkjøpet og jobber nå med en plan for hvordan kommunen kan selge bygningen i seksjoner.

Øivind Holtedahl, sokneprest i Domkirken menighet, og Kian Reme ved Kirkelig Dialogsenter ber kommune utsette salget, slik at kirken får tid på seg til å utvikle nye løsninger for bruk av bygningen.

12 millioner for Bethel

I tillegg er Domkirken menighet villig til å selge Bethel på Løkkeveien. Der har menigheten blant annet kontorer.

Domkirken menighet er villig til å selge Bethel på Løkkeveien, for å reise midler som kan skytes inn i et kjøp av Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen. Verdien er stipulert til 12 millioner kroner.

FOTO: Jon Ingemundsen

- Det er lite hensiktsmessig med kontorer i Løkkeveien, samtidig er Bethel gammelt og behøver oppussing. Verdien er stipulert til 12 millioner kroner, sier Holtedahl.

Holtedahl og Reme ser for seg at menigheten kan kjøpe deler av Norges Bank-bygget, for eksempel 3. og 5. etasje, til menighetskontorer.

- Vi foreslår også at kjelleren i Norges Bank blir bygget om til servicebygg til Domkirken, i stedet for å bygge et nytt servicebygg, sier Holtedahl. Det foreligger langsiktige planer om at Stavanger kommune skal finansiere et nytt servicebygg til Domkirken, som blant annet skal inneholde billettkontor og toaletter.

- Det siste utkastet til Stavanger eiendom var et avlangt servicebygg midt på Domkirkeplassen. Det ligner en vorte. Og bygget er anslått til å koste nærmere 60 millioner kroner. Det vil bli mye billigere å legge servicefunksjonene til Norges Bank-bygget, sier Reme.

Åndelig fellesskap

Reme legger til at drivkraften til de som nå ber kommunen sette bremsene på, er å sikre allmuen tilgang til praktbygget.

- Vi vil ikke at Domkirken skal speile seg i logoen til Rema 1000 eller andre kommersielle aktører, sier Reme.

Han mener særlig første etasje egner seg godt til kulturelle formål. Det var også tanken da kommunen kjøpte huset i 2004.

- Men Stavanger kommune har aldri fått det til. Da er det på tide å tenke nytt - med kirken som medeier. Vi ser for oss at 1. og 2. etasje skal kunne brukes til kulturelle formål, sier Reme.

Han legger til at selv om kirken skulle flytte inn i 3. og 4. etasje (eventuelt bolig i 5. etasje), betyr ikke det at de øvrige etasjene blir et slags kirkerom.

- Jeg ser for meg at både muslimer, hinduer og humanetikere kan bruke huset. Jeg har rådført meg med flere trossamfunn og ser mange potensielle brukere av bygget, sier Reme, og legger til at også museene i byen anser førsteetasjen som ideell for utstillinger og lignende.

Ordføreren vil lytte

- Hensikten nå er å utrede mulighetene og ikke presse gjennom et raskt salg, sier Reme.

Bak initiativet som rettes mot kommunen står Domkirken menighet og Dialogsenteret, som er leietager i bygningen. Også Stavanger kirkelige fellesråd skal delta i møtet med politisk ledelse i Stavanger.

- Vi skal lytte til innspillene. Mer lover jeg ikke. Men også jeg er skeptisk til et framtidig servicebygg på Domkirkeplassen, men dette er heller ikke vedtatt ennå, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Inntil videre er planen at Norge Bank-bygget legger ut for salg til høsten. Øyvind Bergsaker, juridisk rådgiver i kommunen, sier til Aftenbladet at han har vært i kontakt med en liten håndfull interessenter. Det er ikke gjort noen verdivurdering av bygningen ennå.

 

 

Kontakt

Oslo og nasjonalt:

KD@kirkeligdialogsenter.no
Tlf: 41 55 50 63

Bergen:

gudveig@kirkeligdialogsenter.no
Tlf: 93 84 05 87

Stavanger:

KDS@kirkeligdialogsenter.no
Tlf: 90 75 25 99

Bottom