Bergen>Ressurser>Dialogiske Ressurser>Dialogiske ressurser mal
Betraktninger over søndagens prekentekst

Betraktninger over søndagens prekentekst

Et menneske døde for folket for at hele folket ikke skulle gå til grunne

Av dialogprest Nobukazu Imazu

Søndag 29. mars er det 4. søndag i fastetiden. Dialogprest Nobukazu Imazu deler sine betraktninger om prekenteksten her på nettsiden. Prekenteksten er Joh 11,45-53.

45 Mange av jødene som var kommet til Maria og hadde sett det Jesus gjorde, kom til tro på ham. 46 Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort. 47 Da kalte overprestene og fariseerne sammen Rådet, og de sa: «Hva skal vi gjøre? Dette mennesket gjør mange tegn. 48 Lar vi ham holde på slik, vil snart alle tro på ham. Så kommer romerne og tar både det hellige stedet og folket vårt.» 49 En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting. 50 Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.» 51 Dette sa han ikke av seg selv, men fordi han var øversteprest det året, talte han profetisk om at Jesus skulle dø for folket. 52 Ja, han skulle ikke bare dø for folket, han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring. 53 Fra denne dagen la de planer om å drepe ham.

--

Det finnes et følelsesladet og gripende alterbilde av Jesus i Johannes kirken. Bildet heter «Kristus i bønn», malt av Marcus Grønvold i 1894.  Hver gang jeg ser dette Jesus-bildet, blir jeg minnet om Jesus som vår øversteprest slik han ble beskrevet i Heb 9 – 10. Han ber for hele menneskeslekten som han elsker så høyt at han døde på korset.  

Men hvorfor måtte Guds egen Sønn dø for oss? Kanskje vi kan finne et riktig svar i dagens søndagstekst?

Det står slik: En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting. Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.» (Joh 11, 49 – 50)

Her står det tydelig at ett menneske skulle dø for folket for at hele folket ikke skulle gå til grunne. Hovedgrunnen til Jesu død er å redde menneskeslekten fra sin undergang.

Alle mennesker er skapt i Guds bilde etter hans lignelse. Dette betyr at vi er skapt som Guds avbilder og har mulighet til å etterligne Gud ved å ha relasjon til Ham. Men de første menneskene misbrukte sin frie vilje og isolerte seg fra Gud. Da mistet de sin evne til å etterligne Gud ved å bli fylt av hans kjærlighet. Jeg vet ikke helt hvorfor, men alle mennesker etterligner Adam og Eva etter syndefallet, selv om vi ikke har mistet vår grunnleggende identitet som mennesker, nemlig at vi er skapt i Guds bilde. Syndens makt ligner virus som smitter mennesker. Adam og Eva ble smittet av et meget alvorlig virus, som heter syndens makt. Dette viruset er så smittsomt at det smittet alle mennesker. 

Intet menneske var uten dette viruset, og det fantes ingen nyttige vaksiner. Derfor måtte Gud selv ble menneske for å redde hele menneskeslekten fra det forferdige viruset. Jesus, sann Gud og sant menneske, har gjenskapt oss som Guds avbilder på nytt på en slik måte at vi kan ta imot hans kjærlighet og gi den videre til andre mennesker. Gjennom dåpen blir vi vaksinert med dåpens vann til et liv med Gud ved troen på Jesus Kristus. Da er vi friske og trenger ikke å være redde for det viruset. Samtidig kan vi engasjere oss som Kristi medarbeider som smitter hele skaperverket med Guds ufattelige kjærlighet.

Det faktum at Gud ble menneske og døde på korset for hele menneskeslekten har forandret mitt menneskesyn radikalt. Alle mennesker er likeverdige og elsket av Gud, fordi vi er Guds avbilder. Det er blitt svært viktig å se Gud i hvert enkelt menneske som jeg møter i hverdagen. 

Det er en meget krevende tid for alle for tiden. Det er så lett for meg å spise hele tiden, dersom jeg er hjemme! Derfor trenger jeg å motivere meg til fysiske aktiviteter så ofte som jeg klarer.  Heldigvis har vi meget flott natur på Vestlandet, og jeg like å gå turer i Guds frie natur. En dag tok jeg tur i Alvøskogen i Bergen Vest. Det var mange mennesker der, selv om det var litt kaldt og overskyet. Jeg prøvde å se Jesus i dem. Jeg bad litt, smilte godt og hilste på mennesker, hver gang jeg møtte dem der.  Noen hilste tilbake på meg, mens noen andre gjorde ikke det. Men jeg brydde ikke meg om deres reaksjon, fordi jeg ønsket bare å gi Guds kjærlige smil til andre mennesker. Gud er glad i alle mennesker!

Amen.     

Powered by Cornerstone