Hva er en helligdag?

En helligdag kan forstås forskjellig avhengig av hvilket trossystem den hører inn under. I Norge har vi mange offentlig helligdager slik som; søndager, jul, første nyttårsdag (m.m). For noen betyr helligdager en ekstra betalt fridag, mens for andre er det en dag som skal vies til ånderlighet og ettertanke. Det er heller ikke gitt at mennesker innenfor samme trossystem forstår helligdagen likt.

Eksempel: Hadde vi spurt tre ulike kristne trossamfunn hva de mener er julens fremste budskap, kunne vi fått veldig ulike svar. Den første ville kanskje svart at julen handler om å vise omtanke til andre. Den andre kunne svart at menneskets behov for syndstilgivelse er det aller viktigste budskapet. Mens det tredje kunne svart at en ikke kan forstå julen uten å kombinere de øvrige perspektivene...

Det vil nok være fellestrekk blandt de svarene vi får, men den underliggende religionsforståelsen og vekleggingen (tidligere livserfaringer) til personen vil ha stor betydning for svaret vi får.

 

Like nedenfor finner du en liste med utforskende spørsål knyttet opp til ulike helligdager. Her finner du flere videointervjuer hvor elevene får møte ulike menneske 

Helligdager Helligdager Helligdager Helligdager

 

Ramadan

Her står det litt om ramadan. Det er en islamsk helligdag og nevner litt om dato og hyppighet. Mer utfyllende tekst til høytidstemaet, mer utfyllende tekst til høytidstemaet.


Hva betyr Ramadan feiringen for deg?


Hanne Forteller sin historie, her står det mer tekst som kan illustrere videoen.


Per forteller om sine erfaringer med julen, her står det mer tekst som kan illustrere videoen.

 

Refleksjonsoppgaver:
1
:
Gå sammen i grupper
2: Se på spørsmålet og videoen under et

 

Jul

Her står det litt om julen. Det er en kristen helligdag og nevner litt om dato og hyppighet. Mer utfyllende tekst til høytidstemaet, mer utfyllende tekst til høytidstemaet.

 

Hva betyr Julehøytiden for deg?


Hanne er humanist og forteller om sit forhold til julehøytiden. Her står det mer tekst som kan illustrere videoen.

Per forteller om sine erfaringer med julen, her står det masse tekst som kan illustrere videoen.

 

Refleksjonsoppgaver:
1
:
Gå sammen i grupper
2: Se på spørsmålet og videoen under et

 

Powered by Cornerstone