Drammen>Aktiviteter>Podkast>Bijan Gharahkhani
Bijan Gharahkhani

Bijan Gharahkhani

Flyktning, aktivist og samfunnsmenneske

En oversikt over alle episodene finner du på Ypsilonsamtalenes hjemmeside

Bijan Gharahkhani var politisk aktivist i studentårene i Teheran. Han ble fengslet og banket opp av det hemmelige politiet. Etter shaens fall ble han sekretær for statsråden i det iranske samferdselsdepartementet. De hadde håp om at Iran kunne bli et bedre sted når shaen ikke lenger styrte. Slik gikk det ikke. Prestestyret under Khomeini strammet til i et teokratisk skrekkregime. Livet ble umulig i Iran der mange av hans nærmeste venner ble fengslet og han opplevde at han og familien ikke hadde en framtid. Han, kona og den 4 år gamle sønnen flyktet og kom etter hvert til Norge. 

- Vi som har flyktet fra krig og undertrykkelse har vært heldige som fikk komme til Norge! Jeg er veldig takknemlig som får leve i et land der barna mine får god utdannelse og kan gi tilbake til samfunnet, sier Bijan.  Vi må ta vare på hverandre og på demokratiet!

Jeg møtte Bijan i 2006 da han var etablert både i arbeid- og samfunnsliv. Han var den første innvandrer som ble valgt inn i kommunestyret i Øvre Eiker og stiftet Buskerud innvandrerråd. Bijan er fortsatt leder i Innvandrerådet og ble gjenvalgt til kommunstyret igjen i 2019. Masud, som var 4 da de kom til landet, sitter nå på Stortinget. Men livet i Norge har ikke bare vært enkelt. Det var krefter i lokalsamfunnet som gikk til ekstreme virkemidler for å skremme og passivisere innvandreren og aktivisten. Men Øvre Eiker viste ansikt og tok ansvar. Bijan ser skremmende tendenser til at vi glemmer hva som har skjedd! 

En ny episode av Ypsilonsamtaler publiseres ukentlig.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Som daglig leder og dialogprest inviterer Ivar mennesker til samtaler der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen gir rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

Publisert 15.02.2020
Powered by Cornerstone