Drammen>Aktiviteter>Podkast>Verden på vippepunktet
Verden på vippepunktet

Verden på vippepunktet

Maja Lunde, Tom Schandy og Dag Hareide i samtale med Bjørn Olav Nordahl

-FNs generalsekretær har allerede trykket på den store alarmknappen og varslet kode rød for kloden vår. Vi kan ikke unngå å ta det inn over oss.

Verden på vippepunktetFoto: Tom Schandy

Denne lemuren er i fare. Den er er avhengig av skog, men skogen på Madagaskar brennes og hogges. Slikt skjer også i Norge, og  i resten av verden – med dramatiske konsekvenser. Dette er én av tingene som er tema i samtalen med disse tre profilerte forfatterene som snakker om «verden på vippepunktet».
FNs generalsekretær har allerede trykket på den store alarmknappen og varslet kode rød for kloden vår. Vi kan ikke unngå å ta det inn over oss. Derfor har vi bedt om hjelp til å samtale skikkelig om vår tids største utfordring. Klima- og miljøkrisen. Hjelpen kommer fra forfatterne Maja Lunde, Dag Hareide og Tom Schandy.

Denne bonusepisoden publiseres mandag 20. september. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Maja Lunde tør være kjente for de fleste. Med klimaromanene sine har hun truffet en nerve i befolkningen. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og har solgt mer enn 2,5 millioner eksemplarer. «Bienes historie» fra 2015 var Lundes første roman for voksne. Hittil er den solgt til 36 land og har vunnet flere priser, deriblant den prestisjetunge Bokhandlerprisen. Den var den mest solgte boken i Tyskland uansett sjanger i 2017. Hennes andre roman, «Blå», ble utgitt i 2017 og er hittil solgt til 20 land. Høsten 2019 kom den tredje romanen i den planlagte Klimakvartetten, «Przewalskis hest», som også ble feiret av både kritikere og lesere.

Dag Hareide er forfatter, nødhjelpsarbeider, naturvernforkjemper, dialogarbeider og organisasjonsleder. Vi kjenner ham både fra Naturvernforbundet og Regnskogfondet. I august 2015 ble han utnevnt av Kong Harald til ridder av St. Olavs Orden 1. klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement. Nå er han aktuell med boka «Mennesket og teknomaktene» som baserer seg på fire års arbeid hvor han har hatt samtaler med over 200 personer i hele verden.

Tom Schandy er drammenser, bosatt i Vestfossen. Han er biolog, naturfotograf , forlegger og forfatter. Schandy har gitt ut et 30 talls bøker om natur og miljø. I 2009 gikk han til topps i verdens største naturfotokonkurranse, Wildlife Photographer of the Year Award. 

«Ordet er dekket» ble strømmet og du kan høre og se hele samtalen og noen av Schandys dramatiske bilder av truet natur. (Se nedenfor!)

Samtalen blir ledet av NRKs Bjørn Olav Nordahl

Dette er en bonusepisode av Ypsilonsamtaler og er et opptak fra serien Ordet er dekket under Drammen Sacred Music Festival 2021

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 19.09.2021
Powered by Cornerstone