Stojan Minev

Stojan Minev

Når jeg er tilbake i Tarnovo, ser jeg at minnene om barndommen er virkelighet

Episoden med Stojan Minev publiseres torsdag 24. februar. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Stojan Minev ble født ved den ærverdige byen Veliko Tarnovo i Bulgaria for snart 53 år siden. Han beskriver sin barndom som eventyrlig og fri i et vakkert landskap. Hans interesse tegning og maling ble tidlig vekket. Etter kunstutdanning og kunstnerisk virksomhet i Bulgaria kunne han reise ut da muren og jernteppet falt. Kjærligheten bragte ham til Norge der han nå er etablert kunstner. I forbindelse med Drammen Sacred Music Festival i 2021, deltok Stojan i prosjektet Røtter. Der beskriver han sine røtter på følgende måte: 

Av min far arvet jeg mine krøller, brune øyne og en solnedgang i Momin Sbor, langt Sør i den gamle Mоеsia, nær den gamle Tarnovo. En stor eng, åser og eikeskog i enden, etter markene; den romerske veien og den trakiske haugen. Hviskingen til de gamle kvinnene om kvelden, de gamle krigsmedaljer og de gamle, gule myntene. Les resten av den vakre teksten her..

Alt kollapset - alt jeg hadde bygd livet på ble borte. Jeg måtte starte på nytt..

Stojan har gjennom de 20 årene han har bodd i Drammen jobbet kontinuerlig med maleri og skulptur. Han har bygget et atelier i hagen der han bor og jobber med skulptur i verkstedet i den gamle trevarefabrikken i Tollbugata der kollegene Ronnie Banks og Nina Holtan også har sine atelier. Se mer informasjon om Stojan og hans kunst her. 

Dette semesteret har vi et lite innslag i Ypsilonsamtaler med presentasjoner av dialogaktører i Drammen. Denne gangen snakker jeg med Martin Vestøl fra Metodistkirken. Martin er menighetsrådsleder og nå leder for Drammen og omegn tros- og livssynsforum.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 22.02.2022
Powered by Cornerstone