Drammen>Aktiviteter>Podkast>Åse Flaten 1930-2022
Åse Flaten 1930-2022

Åse Flaten 1930-2022

Historier fra et langt liv i podkasten Åse

Samtalene med mor Åse Ulekleiv Flaten ble gjort 2011 og 2012 og er publisert i podkasten Åse. Denne blir publisert 30. april i stedet for episoden av Ypsilonsamtaler som skulle kommet 5. mai. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Åse Ulekleiv ble født i januar 1930 på Dombås og var den yngste av 9 søsken - og en fosterbror. Hun kom til Oppdal som husholderske for soknepresten og ble senere gift med min far Ingvald Flaten. Vi var seks søsken som vokste opp på gården der mor Åse sto på med alle slags oppgaver sent og tidlig. Hun var klokker i Oppdal kirke i 40 år og et aktivt menneske i bygda. Mor døde torsdag 28. april. Vi følger henne til graven fra Oppdal kirke onsdag 4. mai. I den forbindelse vil jeg hedre hennes minne ved å publisere en serie samtaler jeg hadde med henne i en periode fra sommeren 2011 til høsten 2012. Her forteller hun om sitt lange og innholdsrike liv. 

Åse Flaten 1930-2022

I denne føste episoden forteller hun om barneårene og hvordan krigen preget familien på småbruket sør for Dombås. Hele serien finner du her..

 -Mor varmed opp beksømmene våre med glør fra ovnen før vi gikk på skolen, forteller Åse. 

Ypsilonsamtaler handler stort sett om mennesker i vårt område rundt Drammen. I forbindelse med mors bortgang føler jeg at det er riktig - og forhåpentligvis også interessant for lytterne til Ypsilonsamtaler, å la livshistorien til min mor nå mennesker utenfor familiekretsen. La det samtidig være en oppfordring til dere som lytter: Sørg for å la "de gamle" få fortelle historiene sine - og ta vare på dem til glede for etterkommerne. Det er ufattelig så fort tiden går. Utviklingen siden min mors barndom til i dag er helt utrolig. Det er vanskelig å fatte at verden kan forandre seg så mye på så "kort" tid. La oss ta vare på historiene - og kanskje også lære litt av dem?

Bror Ingebrigt og Juliane Schüts gjorde et videoopptak av Åse Ulekleiv Flaten vinteren 2021 der hun 91 år gammel deklamerer Ibsens Terje Vigen. Ingebrigt improviserer til deklamasjonen.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 30.04.2022
Powered by Cornerstone