Drammen>Aktiviteter>Podkast>Er det mulig å tro på fred?
Er det mulig å tro på fred?
Foto: David Been

Er det mulig å tro på fred?

Fra programmet Ordet er dekket i Drammen Sacred

Denne bonusepisoden av podkasten publiseres tirsdag 20. september.  Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Er det mulig å tro på fred? Er det mulig å tro på fred? Er det mulig å tro på fred? Er det mulig å tro på fred?Foto: David Been

Er tilgivelse mulig når hatet har fått råde i tiår etter tiår? Kan musikken hjelpe oss når alt er som svartest? Møt Tomm Kristiansen, Tord Gustavsen og Kyiv kammerkor. Samtaleprogrammet «Ordet er dekket» er tilbake på Drammen Sacred og vi åpner med noen fantastiske gjester.

Utenkelig forsoning

Forfatter, journalist og foredragsholder Tomm Kristiansen var i to perioder NRKs mann i Afrika. Han fulgte fredsprosessen i Sør-Afrika tett og fikk tilgang på mange av de sentrale skikkelsene. Hva lærte han om tilgivelse i et land som hadde vært revet i to?

«Jeg har sett en forsoning som for oss er helt utenkelig. Tilgivelse. Nåde. Det må da være grenser? Nei, det er faktisk ikke det», sier Kristiansen.

Ekte trøst?

Påsken 2003 vil for alltid være risset inn i bevisstheten til den profilerte jazzpianisten Tord Gustavsen. Tre nære familiemedlemmer ble brutalt revet bort i en trafikkulykke. Et traume som han bærer med seg livet ut. Men hvordan kom han seg videre?

«Musikken fikk nok for meg både en dypere melankoli og en tydeligere trøst. Ekte trøst er aldri lettkjøpt. Man bearbeider katastrofer med alt man gjør. Jeg komponerer og spiller», forteller Gustavsen

Direkte fra krigen

Kyiv kammerkor kommer til Drammen Sacred så å si direkte fra krigen i Ukraina. De har sett fedre og brødre bli sendt ut til frontlinjene. Selv har de sunget mot og trøst inn i en hardt prøvet befolkning. Hvordan klarer de de når verden rundt dem raser og fremtiden er fullstendig overskyet?

Møt medlemmer fra korat sammen med Gustavsen og Kristiansen på  «Ordet er dekket», samtaleprogrammet der vi tar oss tid til å snakke skikkelig om tingene.

Dette er en  bonusepisode av Ypsilonsamtaler. I fjorårets utgave av Drammen Sacred Music Festival ble programmet Ordet er dekket introdusert. Festivalens leder, journalist og forfatter Bjørn Olav Nordahl er programvert.

Årets festivaltema er Tro og søndag 18. september var samtalens overskrift “Er det mulig å tro?..” NRKs legendariske Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen, pianist Tord Gustavsen og dirigenten av Kyiv Kammerkor, Mykola Hobdych er gjester.

Dette er den første av fire samtaler som arrangeres i den 13. utgaven av Drammen Sacred. Samtalene gjennomføres i samarbeid med Drammensbiblioteket, Stykket holding og Kirkelig Dialogsenter Drammen.

Teknisk ansvarlig for film- og lydopptak er Ahmet Dogan.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten for Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over

Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Foto: David Been
Publisert 20.09.2022
Powered by Cornerstone