Denne bonusepisoden av podkasten publiseres lørdag 24. september. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..
Sykdom, død og elendighet. Eller livsmot, kraft og gnist? Hvordan holder man seg oppreist og kommer seg videre når det verste rammer?
«Hvordan går det? Det er mange som spør», forteller Shabana Rehman. «Akkurat nå føles livet som å leve med to tidslinjer. Og begge tidslinjene kjennes uvirkelige, men jeg lever like fullt med alle følelser i begge.»
Knivstikkende smerter
Hun fortsetter: «Den ene tidslinjen er å leve på en gård i Høland med katt, kaniner, griser, kalkuner, høner og haner, hunder og en syngende bondekjæreste. Den andre linjen handler om akuttinnleggelser, hjemmesykepleiere som gjør sitt beste og kommer hver natt og gir meg intravenøs væske og næring slik at jeg ikke sulter i hjel. Knivstikkende smerter som kommer som lyn fra klar himmel, blodprøver som viser at jeg må ha blod fra andre mennesker for å i det hele tatt kunne reise meg opp fra sengen.»
Uhelbredelig
19. januar i år fikk Shabana vite at hun hadde uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen. Med spredning. Det var ikke mulig å operere. Og at hun ikke hadde mye tid igjen. Men hun er fortsatt blant oss etter intensiv behandling i Tyskland. Hun kommer til Drammen Sacred med ett budskap: «Jeg vil skape forståelse om hvordan det er å være dødssyk i Norge og fortsatt ha et ønske om å leve.»
Midt i alt som er
Sunniva Gylver er prest i Fagerborg kirke i Oslo, samfunnsdebattant, forfatter, underviser og treningsinstruktør. Da hennes ektemann gjennom mer enn 30 år døde av kreft, ble hun selv en av de sørgende. Nå har hun skrevet en bok. En kjærlighetsbok. Hvordan er det mulig?
«Dette ble like mye en bok om livet, og hvordan vi kan glede oss over det, midt i alt som er», sier Sunniva.
Sykehustabbe.
Barn skal ikke dø før foreldrene. Likevel var det akkurat dette Unni Tobiassen Lie opplevde da sønnen Benjamin gikk bort etter en sykehustabbe på Ringerike sykehus. Hvordan kommer man seg videre da? Og hvilke kamper bør man ta, og hvilke bør man la ligge?
«Vi var veldig sinte», sier Unni
Dette er en bonusepisode av Ypsilonsamtaler. Programserien Ordet er dekket er et samtaleprogram i Drammen Sacred Music Festival. Festivalens leder, journalist og forfatter Bjørn Olav Nordahl er programvert. Årets festivaltema i 2022 er Tro
Samtalen er den tredje av fire som arrangeres i den 13. utgaven av Drammen Sacred. Samtalene gjennomføres i samarbeid med Drammensbiblioteket, Stykket holding og Kirkelig Dialogsenter Drammen.
Teknisk ansvarlig for film- og lydopptak er Ahmet Dogan
Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten for Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over
Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.
Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.
Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!