Drammen>Nyheter >Kirsti Kolle Grøndahl
Kirsti Kolle Grøndahl

Kirsti Kolle Grøndahl

Norges første kvinnelige stortingspresident

Folk kom fra hele verden for å se da Gro Harlem Brundtland gjennomførte 40% kvotering av kvinner i sin regjering i 1986. Kirsti ble utnevnt til Kirke- og utdanningsminister.

Kirsti Kolle Grøndahl ble født i Oslo i 1942 og hadde sine tidlige barneår i Alta under gjenoppbyggingen av landsdelen etter krigen. Da hun senere var ung lærer og mor i Røyken, fantes det ikke en eneste barnehageplass. Hun ble utsendt for å snakke med ordføreren på vegne av mange kvinnelige lærerkolleger og protesterte mot den åpenbare mangelen. Ordføreren var uenig og mente kvinnene burde være hjemme og passe barna så lenge de trengte det. “Du må bli politiker om du vil gjøre noe med saken”, sa han. 

Kirsti ble lokalpolitiker i kommunestyret, senere stortingsrepresentant, så statsråd for to ulike departementer og 1993 ble hun den første kvinnelige stortingspresident før hun avsluttet yrkeskarrieren som fylkesmann i Buskerud.

Kirsti har lært å snakke med folk på tvers av politiske skillelinjer og lagt til rette for fellesskap i samfunnet i hele sin karriere. Vi er glade for at hun sa ja til å være den første gjesten i den nye sesongen av Ypsilonsamtaler.

- Episoden med Kirsti Kolle Grøndahl  publiseres torsdag 14. januar. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 13.01.2021
Les også
Mandag 19. april fikk Trond Bakkevig endelig komme til Drammen kirkeforum med det lenge tillyste foredraget. Det har stått på programmet i flere måneder men, som så mye annet, blitt utsatt på grunn av koronasituasjonen. Denne våren har styret klart å gjennomføre...
Les mer
- Jeg var med far på biblioteket for å møte folk og lese avisen Hürriyet fra jeg var lita jente. Hilal Kømurcuble født i Drammen i 1977. Familien har røttene i Tyrkia og far kom til Drammen for å tjene penger til storfamilien. Han bosatte seg i Drammen...
Les mer
Jeg er så heldig å få være med som taler og bruker anledningen til å fortelleom mine erfaringer fra dialogarbeid gjennom 15 år - og hvorfor jeg mener det er livsviktig. Tittelen på mitt bidrag er Life, Death and Dialogue. På grunn av smittesituasjonen blir...
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone