Drammen>Nyheter>Mennesket og teknomaktene
Mennesket og teknomaktene

Mennesket og teknomaktene

Dag Hareide skriver god folkeopplysning om et av tidens viktigste temaer

Mennesket og teknomaktene. Hva gjør de nye teknologiene med oss? Aschehoug 2020

Vi kjenner Dag Hareide som en høyt respektert aktivist, forfatter, skolemann og organisasjonsleder gjennom mange år. I forbindelse med den aktuelle NRK-serien Rex-faktor om Kongens reiser, dukker han opp flere ganger. Enten det er i TV-studio der han møter oljeminister Jens Stoltenberg og snakker om oljeindustriens klimaødeleggelse på 80-tallet eller er vert for Kong Harald hos indianere i Amazonas. Vi kunne videre nevne Bondeviks verdikommisjon, Regnskogsfondet, rektor for Nansenskolen osv, osv. Listen er lang og svært imponerende.

Som pensjonist har han brukt noen år til aktivt å utforske dagens ekstreme tekonologiutvikling. Det har resultert i den høyst lesverdige boken “Mennesket og teknomaktene” som kom i fjor. Hareide har jobbet med den lenge. Jeg var så heldig å få lese en tidlig utgave sommeren 2019 i forbindelse med et bokbad vi planla under Drammen Sacred Music Festival. Samtalen ble det ikke noe av, men Dag fortalte om bokprosjektet for et interessert publikum på Drammensbiblitoteket 16. september. Jeg lå på Drammen sykehus etter å ha overlevd hjertestans ved hjelp av avansert medisinsk teknologi. Det er fristende å dra en analogi til Olav Duuns verk Mennesket og maktene. Overfor maktene i verden blir mennesket lite. Drivkraften i utviklingen som Dag skriver om handler om de eventyrlige framskritt som skjer til beste for menneskene, men som samtidig åpner en Pandoras eske av følger vi ikke overskuer.

Mennesket og teknomakteneFoto: Harald Medbøe

Boken handler om kunstig intelligens (AI), bioteknologi, våpenteknologi og andre sektorer som drives av en eksponentiell vekst i regnekraft og effektivitet som påvirker alle sider av samfunnet vi lever i. Han har reist rundt til verdens viktigste sentra som driver utviklingen og skriver medrivende og forståelig om det han har sett og lært. Hans pedagogiske evner kommer til sin rett og han skriver drevet av et stort engasjement for å forstå og klargjøre hvilke fenomener og utfordringer vi står overfor som enkeltmennesker og samfunn.

Min lesning er ikke mer kvalifisert enn de fleste andre normalt interesserte og orienterte mennesker. Men jeg har lest bøkene til Yval Noah Harari og fulgt utviklingen av de store selskapene Apple, Google, Amazon og den utrolige kraften som ligger i sosiale media og vår avhengighet av denne mer og mer dominerende teknologien. Kompleksiteten er enorm og endringstakten større enn vi fatter. Derfor er Dag Hareides bok en strålende og meget velkommen hjelp til oversikt.

Hareide går inn i de ulike sektorene og forklarer hva som skjer og hvordan det påvirker oss i smått og stort. Bildet er så stort og mangslungent at de fleste av oss har vanskelig for å skjønne det. Mennesker er ikke utrustet til å forstå (og langt mindre ta inn over seg) eksponentiell endringstakt, som evolusjonsbiolog Dag Olav Hessen så treffende har uttrykt det.. Hareide besøker sentrale aktører, snakker med dem og formidler både håp og frykt. Og det er ikke tvil om at det er grunnlag for begge deler.

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 03.02.2021
Les også
Nå kan du lytte til den andre episoden av Dialogpodden. Akkurat nå er det Ramadan. Fastemåneden er, for muslimer, en anledningfor å rense sjelen og kroppen, og hjelpe individer med å fokusere på sin tro og fellesskap.I denne sammenheng har en gjeng norske...
Les mer
I den første episoden av Dialogpodden snakker Karoline med sin forgjenger Ivar Flaten om hva KDD har lært av å lage Ypsilonsamtaler og om hva vi håper at Dialogpodden skal bli. Denne episoden ligger ute som siste samtale i kanalen "Ypsilonsamtaler" og er...
Les mer
I samarbeid med Strømsø bykirke tilbyr Kirkelig Dialogsenter Drammen nå medisinsk, rolig yoga som alle kan være med på. Vi møtes hver uke, på torsdager kl. 15.30 i Vigselskapellet bakerst i kirka. Du trenger ingen forkunnskaper, og det er gratis! Velkommen!
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone