Drammen>Nyheter>Vi må ikke glemme!
Foto: www.utoya.no/minne
Foto: www.utoya.no/minne

Vi må ikke glemme!

Angrepet på AUF og regjeringen - angrepet på demokrati og mangfold 22. juli 2011

Gjennom det siste året og særlig de siste ukene har vi fått mange påminnelser og mye stoff om det som skjedde 22. juli for ti år siden. Vi trenger å bli holdt fast i erkjennelsen av det forferdelige som skjedde denne julidagen. Vi må forstå hvor dramatisk og brutalt galt det kan gå når ideologisk fanatisme, konspirasjoner og fascisme får plass - også her hos oss. Dessverre verserer  tankegods og holdninger av samme type også i stor grad i dag. Ytterliggående holdninger næres av det samme materialet som terroristen ble inspirert av. Ytterliggående grupper vinner fram og preger poltisk debatt over hele verden. 

Vi må ikke glemme!

Derfor trenger vi fortsatt å holde den åpne samtalen høyt. Motsetningene kan være store og preferansene til samfunnsmodeller og poltisk retning er svært ulike. Midt i dette mangfoldet må vi

insistere på en samtale preget av gjensidig respekt. Men forutsetningen må være nettopp anerkjennelsen av rettsstaten, demokratiet og en debatt basert på respekt for menneskerettigheter.

Ti år etter angrepet er det gitt ut mye aktuelt stoff som kan hjelpe oss til å se, huske og tenke etter. Jeg har selv lest Hallvard Notakers bok "Arbeiderpartiet og 22. juli" og Jørgen Watne Frydnes sin "Ingen mann er en øy". Det er mange flere å ta av, gåde podkaster, filmer og reportasjer. Jeg anbefaler i alle fall disse to og ser fram til samtalen jeg skal ha med Jørgen på Hundorp 30. juli. (Se mer informasjon om den senere.)

Vi må ikke glemme!

I dag minner jeg også om samtalen jeg hadde med Geir Oustorp som var i den første politigruppen som gikk i land på Utøya den dagen. Den kan du finne her..

 

Publisert 22.07.2021
Les også
Nå kan du lytte til den andre episoden av Dialogpodden. Akkurat nå er det Ramadan. Fastemåneden er, for muslimer, en anledningfor å rense sjelen og kroppen, og hjelpe individer med å fokusere på sin tro og fellesskap.I denne sammenheng har en gjeng norske...
Les mer
I den første episoden av Dialogpodden snakker Karoline med sin forgjenger Ivar Flaten om hva KDD har lært av å lage Ypsilonsamtaler og om hva vi håper at Dialogpodden skal bli. Denne episoden ligger ute som siste samtale i kanalen "Ypsilonsamtaler" og er...
Les mer
I samarbeid med Strømsø bykirke tilbyr Kirkelig Dialogsenter Drammen nå medisinsk, rolig yoga som alle kan være med på. Vi møtes hver uke, på torsdager kl. 15.30 i Vigselskapellet bakerst i kirka. Du trenger ingen forkunnskaper, og det er gratis! Velkommen!
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone