Nyheter>SIAN møter Muslimsk Dialogforum
SIAN møter Muslimsk Dialogforum

SIAN møter Muslimsk Dialogforum

Yousuf GIlani inviterte SIAN på curry. Det ble dialogmøte og nytt forum

Yousuf Gilani var en av dem som sto bak markeringen mot IS ved Stortinget i august 2015. Under en markering for fred og samhold som ble arrangert i Drammen på forsommeren, inivterte Yousuf Gilani fra talerstolen på Bragernes torg SIAN til en samtale over et måltid mat. Det er en metode som har fungert godt i generasjoner og som har fått sin form i Gjestebud av ulike typer gjennom årene. 

Etter en lengre forberedelsesperiode som har blitt behørig dekket i både lokale og nasjonale media, er det nå tillyst et dialogmøte på Drammensbiblioteket lørdag 31. oktober. Føsteamanuensis Lars Petter Soltvedt fra Universitetet i Sørøst-Norge har fått oppgaven som møteleder. Tanken er at SIAN skal få stille sine (kritiske) spørsmål om islam til muslimske teologer for dermed å få en dypere forståelse av religionen. Under et smittevernsregime gitt av koronaepidemien, kan bare få mennesker delta i bibliotekets lokaler, men dialogen skal strømmes ut på MDFs nettside.

Muslimsk Dialogforum (MDF) er etablert relativt nylig av en gruppe politikere med muslimsk tilhørighet i drammensområdet. Hatice Luk, Nasir Gondal og Yousuf Gilani har deltatt i arbeidet og noen muslimske foreninger er engasjert. Jamiah Drammen Moske, den nybygde moskeen på Fjell, ved styreleder Sajid Mukthar og imam Malik Muhammad Avais er sentrale. I en post på MDFs facebookside, informeres det om at MFD registreres som tankesmie med følgende styre: Yousuf Gilani (leder), Hatice Luk (nestleder), Sajid Mukhtar (sekretær), Imam Malik Muhammad Avais (teolog) og Fatih Yakici og Wahab Qadir (styremedlemmer).

I lys av stormen Jon Helgheim har fått etter sitt besøk i ICC-moskeen i Oslo, blir det interessant å se hvordan SIAN blir møtt etter å ha gått inn i dialog for å få svar på sine spørsmål om islam. Det gjenstår å se. Sentrale aktører i SIAN har uttalt seg i diskusjonstråden på Jons Facebook-profil. Innleggene der er en påminnelse om hvor krevende det kan være. Jeg er glad for Jon Helgheims tydelige melding og praktiske forbilde om viktigheten av å snakke sammen på tvers av stor uenighet. Slik sett er lørdagens initiativ prisverdig og viktig.

I en post på MDFs facebookside opplyses det at Yousuf Gilani, Hattice Luk Elmacioglu og Sajid Mukhtar skal sitte i panelet for MDF. Ingen av dem er teologer, men spørsmål fra SIAN skal være besvart av teologer, under ledelse av imam Malik Muhammad Avais. Jeg ikke klart å finne opplysninger om dialogmøtet på SIANs nettside eller på deres Facebookprofil. 

Bijan Gharahkhani og undertegnede har skrevet en kronikk der vi oppfordrer alle til å følge dialogen på nettet og respektere initiativet uten aksjoner og markeringer. Ytringsfriheten er en umistelig verdi og politiet har måttet bruke store ressurser på de markeringene SIAN har hatt både i Drammen tidligere og i mange norske byer i løpet av sommeren. Denne gangen er det en samtale innendørs i et strukturert og godt forberedt opplegg. Det er ikke tid for markeringer og demonstrasjoner, slik vi ser det.

Vi ønsker arrangørene, dialogpartnere og møteleder Lars Petter Soltvedt lykke til.

Kronikken i DT finner du her.

 

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 29.10.2020
Les også
VÅREN 2022: For ytterligere detaljer se under fanene aktiviteter og kalender. Her finner du lokalene hvor arrangementeneforegår: - St. Petri kirke, Stavanger(trykk her for link til kart) - Sølvberget Kulturhus, Stavanger(trykk her for link til kart) - Nygatens forsamlingshus,...
Les mer
Episoden med Amir Dzaferi publiseres torsdag 20. januar. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden.. AmirDzaferi kom 30 år gammel til Norge i 2001 da spenningene etter krigene på Balkan ble umulige å leve med for ham, kona og det lille...
Les mer
På oppdrag fra Kirkerådet har vi brukt høsten 2021 på å videreutvikle «sier vi», et ressursmateriell om antisemittisme, muslimfiendtlighet og rasisme mot rom. Materiellet ble først utviklet til bruk i menigheter i Den norske kirke og i høst har vi jobbet med...
Les mer
Powered by Cornerstone