Nyheter>Kirsti Kolle Grøndahl
Kirsti Kolle Grøndahl

Kirsti Kolle Grøndahl

Norges første kvinnelige stortingspresident

Folk kom fra hele verden for å se da Gro Harlem Brundtland gjennomførte 40% kvotering av kvinner i sin regjering i 1986. Kirsti ble utnevnt til Kirke- og utdanningsminister.

Kirsti Kolle Grøndahl ble født i Oslo i 1942 og hadde sine tidlige barneår i Alta under gjenoppbyggingen av landsdelen etter krigen. Da hun senere var ung lærer og mor i Røyken, fantes det ikke en eneste barnehageplass. Hun ble utsendt for å snakke med ordføreren på vegne av mange kvinnelige lærerkolleger og protesterte mot den åpenbare mangelen. Ordføreren var uenig og mente kvinnene burde være hjemme og passe barna så lenge de trengte det. “Du må bli politiker om du vil gjøre noe med saken”, sa han. 

Kirsti ble lokalpolitiker i kommunestyret, senere stortingsrepresentant, så statsråd for to ulike departementer og 1993 ble hun den første kvinnelige stortingspresident før hun avsluttet yrkeskarrieren som fylkesmann i Buskerud.

Kirsti har lært å snakke med folk på tvers av politiske skillelinjer og lagt til rette for fellesskap i samfunnet i hele sin karriere. Vi er glade for at hun sa ja til å være den første gjesten i den nye sesongen av Ypsilonsamtaler.

- Episoden med Kirsti Kolle Grøndahl  publiseres torsdag 14. januar. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 13.01.2021
Les også
Endelig er ressursheftet vårt Når mennesker møter kirken ferdigstilt etter en lang og spennende prosess. Ressursheftet erlaget for deg som jobber i menighet eller i annet arbeid der du møter tros-og livsynsmangfoldet, og tar utgangspunkt ikonkrete erfaringer fra...
Les mer
Våren 2021: For ytterligere detaljer se under fanene aktiviteter og kalender. Her finner du lokalene hvor arrangementeneforegår: - St. Petri kirke, Stavanger(trykk her for link til kart) - Sølvberget Kulturhus, Stavanger(trykk her for link til kart) JANUAR Søndag...
Les mer
Sannferdighet, likeverd og arbeid for enhet er grunnlaget for mitt liv, sier Arsalan Arsalan Moghenble født på landsbygda ikke langt fra storbyen Isfahan i Iran. Han er en livlig og morsom type som kamerater og lærere satte høyt. Han var flink i idrett,...
Les mer
Powered by Cornerstone