Stavanger>Nyheter >Hva sitter jeg igjen med etter Sian-demonstrasjonene?
Hva sitter jeg igjen med etter Sian-demonstrasjonene?

Hva sitter jeg igjen med etter Sian-demonstrasjonene?

Dialogprest John T Meyer har disse refleksjonene etter å ha bivånet en SIAN-demonstrasjon.

Her er link til artikkelen i Stavanger Aftenblad men som også kan leses under. 

Hva sitter jeg igjen med etter Sian-demonstrasjonene? (aftenbladet.no)

Forrige helg (6.-7. august) var jeg til stede ved en demonstrasjon som Sian (islamkritisk organisasjon) hadde på Bryne og i Stavanger. Budskapet var forutsigbart. Reaksjoner var uforutsigbart. Finner budskapet gehør blant mine medborgere?

Selv er jeg prest i Kirkelig Dialogsenter Stavanger. For en som er ansatt for å bedrive dialog, var ikke de to dagene ideelle i sin form – mildt sagt! Jeg ble involvert allerede før sommeren. Fokus var begrensing av konflikt mens et annet fokus var selve budskapet til Sian. Det ene handlet om to dager nå i august mens det andre handler om et langsiktig arbeid – både før og etter demonstrasjonen.

Bryne – ved Storstova

Hva sa Sian? De bygget opp et slags bilde av islam. Av sin versjon av islam som de deretter kunne hamre løs på. En vanlig retorikk hos de fleste mennesker, grupper og partier: Bygge opp et fiendebilde – og deretter prøve å få andre til å tro på det. Reaksjonen fra lytteren er å skaffe seg kunnskap til å vurdere sannhetsgehalten for ikke å bli kapret av retorikken. En tilleggstest er å bli kjent med noen som blir plassert i fiendebildet, se om der er en klar sammenheng og diskutere beskrivelsen med dem. Hvordan opplevde jeg Sians budskap? Argumentene ble plukket fra hist og her og satt sammen med påstander. Noen jeg snakket med, som ikke var kommet for å demonstrere mot Sian, beskrev seansen som «skuffende og fordummende».

Hva med motdemonstrantene? De ropte slagord og laget støy. Effekten var at de færreste av tilskuerne som hadde plassert seg på avstand fikk noen sammenheng i Sians budskap. Og da var egentlig mye av deres mål nådd. «Norge for alle», sto det på en av deres plakater. En slags hovedparole – selv om jeg ble usikker på om de egentlig inkluderte Sians støttespillere i slagordet.

Stavanger-byparken

Mer folk. Mer støy. Mer spenning. Sian ønsker å provosere, og en del av motdemonstrantene lot seg bli så provosert at de trådde over grensene og ble dermed brikker i spillet. Dermed ble det mer intenst for politiet i den rollen de har plikt til å fylle. Og vurderinger av virkemidler er jeg sikker på at de tar en evaluering av.

«Ytringsfrihet». Disse to dagene tar begrepet ut av en teoretisk diskusjon og inn i hverdagen. Og det, mener jeg, må høre med når ytringsfrihet diskuteres! For svaret får følger for hvordan samfunnet vårt skal se ut. Det vil forme vår kultur og våre omgangsformer. «Krenkelse». Hva skal man måtte tåle? «Folkeskikk». Er vi i ferd med å miste det?

Hva sitter jeg igjen med? Demonstrasjonene viser behovet for alternative måter å snakke om og til hverandre. Dialog løser ikke alle problemer, men jeg kan ikke se at det finnes en bedre vei. Vi må innse at der er mange mellommenneskelige konflikter som ulmer i samfunnet.

Demonstrasjonene slukket ikke dem, men jeg har tro på at de gode, åpenhjertige, faktabaserte, lyttende og ærlige samtalene ansikt til ansikt kanskje kan det. For «det er ikke så lett å kaste stein på de du kjenner».

Publisert 24.08.2021
Les også
HØSTEN 2021: For ytterligere detaljer se under fanene aktiviteter og kalender. Her finner du lokalene hvor arrangementeneforegår: - St. Petri kirke, Stavanger(trykk her for link til kart) - Sølvberget Kulturhus, Stavanger(trykk her for link til kart) - Nygatens...
Les mer
Vil du søke? Kjenner du noen som er aktuelle? Nåværende leder John T Meyer bytter arbeid og stilling som daglig leder er dermed ledig. Å være daglig leder er etinnholdsrikt og meningsfullt arbeid. Trykke på lenken under og les mer: Annonse - Webcruiter
Les mer
Dialogprest John T Meyer har disse refleksjonene etter å ha bivånet en SIAN-demonstrasjon. Her er link til artikkelen i Stavanger Aftenblad men som også kan leses under. Hva sitter jeg igjen med etter Sian-demonstrasjonene? (aftenbladet.no) Forrige helg (6.-7....
Les mer
Powered by Cornerstone