5. juni klokken 18-20 inviterer Kirkelig Dialogsenter Oslo til arrangementet «Rettighetskamp: Kjønn og skeivhet» på Vega scene. Gjennom tre panelsamtaler vil vi denne kvelden kaste lys over hvordan kvinners og skeives plass i norske trossamfunn har utviklet seg de siste tiårene.
Både den feministiske og den skeive rettighetskampen har skapt store forandringer i tros- og livssynslandskapet. Hva har skjedd? Hvor er vi på vei?
Det er over 60 år siden vi i Norge fikk vår første kvinnelige prest og bare noen måneder siden vi fikk vår første ikke-binære prest. De siste årene har det også blitt opprettet feministiske og skeive moskeer iblant annet København, Berlin og Paris. Samtidig som det religiøse mangfoldet har blitt mer synlig, ser vi også en økende grad av konservatisme som ofte blir begrunnet i religion.
Hvordan påvirkes kvinnelige og skeive troende av forventninger og diskusjoner om deres plass i trossamfunnene? Og hva mener de egentlig selv er viktig for likeverdig utøvelse av religion?
DISSE MØTER DU PÅ SCENEN:
Anne Hege Grung, professor i interreligiøse studier (UiO) og leder i Norsk kvinnesaksforening.
Amina Selimovic, styreleder for Hikmah-huset og tidligere førstelektor i interreligiøse studier (UiO).
Eir Andrea Berg, bymisjonsprest i Oslo og tidligere førstelektor i teologi ved VID Tromsø.
Solveig Gjesdal, generalsekretær i Skeivt kristent nettverk, en økumenisk interesseforening for LHBT+-personer og støttespillere med forskjellig menighetsbakgrunn.
Omar Orhan Akhtar, styreleder i Skeiv Verden, en nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ+ personer med minoritetsbakgrunn.
Vi får også høre slampoesi ved Emilie Åberg. Emilie er en slampoet fra Nesodden som studerer tegnspråk. Hun slammer mest om sine erfaringer som transkvinne i Norge. Målet med poesien hennes er å knytte det politiske til det personlige.
Samtalene ledes av forfatter, journalist og ansatt ved dialogsenteret Caroline Ugelstad Elnæs.
Følg med på Facebook-arrangementet vårt for oppdateringer.
Om jubileumsrekken - Kirkelig Dialogsenter 30 år!
Arrangementet er en del av Kirkelig Dialogsenter Oslos jubileumsmarkering. I 2021 fylte vi 30 år og gjennom disse årene har dialogarbeidet vårt blitt formet av ulike dagsaktuelle temaer og problemstillinger. Mange av tematikkene som ble diskutert på senteret for 30 år har fått ny aktualitet i dag- både i tros- og livssynssamfunn og i storsamfunnet. Målet med samlingene er å formidle erfaring og kunnskap om tros- og livssynsrelevant tematikk og politikk - og ikke minst tenke høyt om hvordan vi lever sammen i et mangfoldig og livssynåpent samfunn.