Drammen>Aktiviteter>Podkast>Mehda Zolfaqari
Mehda Zolfaqari

Mehda Zolfaqari

Norges eneste Koran-forteller?

Bonusepisoden med Mehda Zolfaqari publiseres tirsdag 8. mars, samme dag som forestillingen Historien om Maria i Koranen vises i Fjell kirke kl. 19.00. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Mehda Zolfaqari flyktet fra Iran sammen med sine foreldre da hun var 8 år gammel. Familien kom til Steinkjer som kvoteflyktninger og flyttet senere til Oslo. Mehda har journalistutdanning fra Australia, er tolk - og forteller. Hun har vært aktiv i dialogmiljøet blant annet som ansatt i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. De siste ti årene har hun jobbet som selvstendig kunstner. I 2014 ble fortellingen om Abraham skapt sammen med Per Jostein Aarsand og har senere turnert landet rundt i Den kulturelle skolesekken. Publikum hører at historiene, slik de formidles i islamsk- og jødisk/kristen tradisjon, utfyller hverandre. Nå er Mehda aktuell på Kilden teater i Kristiansand med forestillingen Historien om Maria i Koranen. Syriske Nawar Alnaddaf deltar med sang, oud og ney. I denne bonus-episoden av Ypsilonsamtaler forteller Mehda om forestillingen, om arbeidet med å formidle fortellingene fra Koranen, tradisjonsstoff og egne erfaringer. 

Et stort norsk publikum kjenner Kjetil Bang-Hansen og Svein TIndberg som i svært mange år har arbeidet på samme vis med bibelske fortellinger og tradisjoner. Mehda er en viktig kunstner med tilsvarende intensjon om å aktualisere og levendegjøre stoffet fra sin islamske tradisjon. Vi har også hatt det store gleden av å hørt begge i Drammen både hver for seg og sammen. Under Drammen Sacred i september 2021 deltok Kjetil Bang-Hansen og Svein Tindberg i en samtale med Erik Hillestad og Bjørn Olav Nordahl om religiøse tekster og tema på teaterscenen.

Nå, på kvinnedagen 8. mars kan vi høre Mehda og Nawar i Fjell kirke. Denne samtalen ble tatt opp i Oslo den 3. mars i en pause fra Abraham-forstillingene for videregående skoler i Oslo.

Forestillingene med stoff fra religiøse tekster gir folk mer kunnskap og åpner for samtale om tro og religiøs tradisjon. 

Bilder fra forestillingen i Fjell kirke 8. mars kan du se nedenfor denne artikkelen.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 04.03.2022
Powered by Cornerstone