Drammen>Nyheter >Betydningen av å snakke med hverandre
Betydningen av å snakke med hverandre

Betydningen av å snakke med hverandre

Godt nyttår til alle som følger podkasten Ypsilonsamtaler! Den nye sesongen åpnes torsdag 14. januar

Etter siste natts hendelser i Washington føles det litt spesielt å sitte her på hjemmekontoret. Planen var å legge ut en artikkel i går kveld om den nye Ypsilon-sesongen. Så ropte Ingvild at jeg måtte komme og se. Jeg ble sittende klistret til CNN fra klokka ni til nesten to i natt. Det vi ble vitne til er ikke til å tro. Nå ser vi tydelig skadeomfanget av Trumps presidentperiode ikke bare på amerikansk demokrati men også for resten av verden.

Min erfaring er at personlige historier som regel også har en allmenn om ikke universell relevans. Vi deler de samme grunnleggende vilkår og må forholde oss til livet slik det arter seg på godt og vondt.

Motivasjonen for å fortsette å møte mennesker i Ypsilonsamtaler er dermed mer aktuell enn noen gang. For det er faktisk viktig hva vi sier og hvordan vi omtaler hverandre. Det vet vi jo - og det var grunnen til at jeg satte igang med prosjektet for et år siden. Samtalene med over 40 personer har vært en stor opplevelse og gitt meg mer enn jeg kunne forvente. Du som leser disse linjene er antakelig en av dem som har lyttet til noen av epispdene. Omlag 7000 ganger har noen lastet ned de 43 timelange samtalene. 

"Bare" folk fra drammensområdet?

Noen har stilt spørsmål ved relevansen av å snakke "bare" med drammensere. Min erfaring er at personlige historier som regel også har en allmenn om ikke universell relevans. Vi deler de samme grunnleggende vilkår og må forholde oss til livet slik det arter seg på godt og vondt. Så har jeg alltid med noen aktuelle personer jeg møter og vil bli mer kjent med utenfra vårt distrikt. Mine internasjonale dialogkolleger vil dere møte også denne sesongen.

I den andre sesongen fortsetter altså de lange og gode samtalene med veldig spennende mennesker. I forarbeidene har jeg nå godt over 50 navn på blokka som jeg kommer til å invitere litt etter hvert. I første sesong har jeg snakket med en person i hver episode. Det vil fortsatt bli den vanligste varianten i den nye sesongen. 

Podkast-samtaler med publikum på biblioteket

Betydningen av å snakke med hverandre

Oversikt over møtene på biblioteket finner du her..

Den store nyheten i Ypsilonsamtaler denne våren er at bibliotekene i Drammen har gått inn i et samarbeid og blir vertskap for en samtale i måneden. De fleste blir på Drammensbiblioteket men vi skal også ha en samtale på Fjell, Svelvik og Nedre Eiker. Samtalene blir åpne for publikum og blir strømmet direkte på podkastens nettsider. Koronasmitten er ennå ikke under kontroll, så vi får se hvor mange som kan være med i publikum. Jeg er også stolt over at Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL) vil bidra på disse åpne samtalene og vi håper publikum vil delta i samtalen etter den innledende samtalen på scenen. 

Hvem er dere?

Jeg er nysgjerrig på hvem som lytter til Ypsilonsamtaler. Det ville vært veldig stas om du lar høre fra deg enten på mail til ivar@kirkeligdialogsenter.no eller på Facebook. Kanskje har du også forslag til samtaletema og deltakere som du ønsker å spille inn. 

Sesongåpning

Om en uke, torsdag 14. januar, slipper jeg den første episoden i årets sesong. Vi har planlagt 41 episoder som kommer på torsdager. 10 av disse er planlagt som live-sendinger med publikum. Torsdag 28. januar er den første som blir på Drammensbiblioteket på Papirbredden i Drammen. Se kalenderen på disse nettsidene for å følge med. Under de rådende smittevernbestemmelser kan det komme endringer som vi må forholde oss til. Vær også oppmerksom på andre aktuelle og spennende aktører, blant annet Drammen kirkeforum som nå planlegger nettbaserte arrangement for vårens program. 

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 07.01.2021
Les også
- Jeg brukte klatrerutstyr og heiste meg ned i de store kjelene på Freia, utviklet eget høytrykksutstyr og hadde 20 flotte år der. Jan Haugvokste opp på Toppenhaug i Drammen og var en aktiv idrettsgutt. Da mor ble medlem i Jehovas Vitner, kom det til...
Les mer
- Jeg og venninna mi i barneskolen sang og spilte en ny sang for klassen stort sett hver dag. Frøydis Grorudhar blitt folkeeie gjennom sine 20 år i Beat for Beat i NRK. Hun turnerer mye med ulike konstellasjoner og har gitt ut en lang rekke CDer....
Les mer
- Jeg ble bergtatt av Afrika, av gleden, dansen og musikken. Laila Ellinor Kaasa har besøkt 45 land, elsker friluftsliv og fullført Den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo på sykkel 10 ganger. Hun vokste opp hos adoptivforeldre som drev Austad gartneri...
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone