Drammen>Nyheter >Terje Aass
Terje Aass

Terje Aass

- Du kan ikke tenke bort rusen i et samfunn

-Det er funnet rester av et bryggeri som er datert 13.000 år tilbake. Ølbrygging har fulgt oss lenge..

Terje Aass er født inn i familiebryggeriet som nå ledes av hans to sønner. De er femte generasjon siden tippoldefar Lauritz startet i 1867. Aass bryggeri var et helt lite samfunn der 50 mennesker bodde på selve bryggeriet da Terje vokste opp. Terjes fag er økonomi men da han pensjonerte seg i 2013, tok han et kurs i ølbrygging og er nå ivrig opptatt av gammel, norsk øltradisjon der kveik er en sentral ingrediens.. I denne samtalen snakker vi om kulturhistorie, bedriftshistorie og det emosjonelle eierskapet og stoltheten han føler til firmaet som har vært hans liv helt til i dag.. 

Så kveikja me eit ljos, det brenn så stille, siterer han og peker på betydningen det gamle ordet og minner samtidig om verdien av stillhet og refleksjon.

Øl hadde en sentral plass i samfunnet og ble brukt ved viktige markeringer i livet. Hør bare: Barsøl, trulovarøl, bryllupsøl, gravøl, heimkomarøl, arveøl, samgangarøl - osv. I middelalderens Norge markerte primstaven Tomas bryggarsdag før jul der offentlige kontrollører gikk rundt og så til at brygget var på plass og holdt god kvalitet.
 

Episoden med Terje Aass publiseres torsdag 8. juli. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 07.07.2021
Les også
Gjennom det siste året og særlig de siste ukene har vi fått mange påminnelser og mye stoff om det som skjedde 22. juli for ti år siden. Vi trenger å bli holdt fast i erkjennelsen av det forferdelige som skjedde denne julidagen. Vi må forstå hvor dramatisk...
Les mer
Vi ønsker alle venner av Kirkelig Dialogsenter Drammen en riktig god sommer. Planene for høsten 2021 er klare med en lang rekke flotte arrangementer både i Drammen Sacred Music Festival, Gjestebud og ulike seminarer og møter. Denne uken publiseres episode...
Les mer
-Kanskje er det å være menneske å lete etter sannheten?De som har funnet Sannheten er ganske ofte nokså ubehagelige å være sammen med... Kjell Ivar Bergerhar vært prost i Drammen siden 2015 og har ledet prestetjenesten i Den norske kirke i en krevende...
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone