Drammen>Nyheter >Refka Kovac
Refka Kovac

Refka Kovac

- Jeg fikk to timer til å pakke for meg og barna

-Kan du forestille deg at det blir krig her om et par uker? Så uvirkelig var det for oss i Sarajevo i 1991!

Refka Kovac levde et trygt liv med familie og flott jobb i Sarajevo. Så måtte hun flykte som følge av urolighetene i Bosnia i begynnelsen av 1990-årene. Hun reiste med to barn i flere etapper over lang tid. Bare en måned etter at hun flyktet ble mannen tatt og sendt til konsentrasjonsleir. I 15 år levde hun og familien i uvisshet om hva som hadde skjedd med ham.  

I Norge etablerte hun et nytt liv, ikke minst gjennom aktivt frivillig arbeid. Refka var sentral i opprettelsen av kulturforeningen for Bosnia-Herzegovina og samarbeidet med kommunens kulturavdeling som hun fort ble en del av. I disse dager er hun travelt opptatt med forberedelsene til årets Globusfestival.

Episoden med Refka Kovac publiseres torsdag 2. september. Du finner alle episodene i Ypsilonsamtaler på denne nettsiden..

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten fra Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.

En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 01.09.2021
Les også
-Løping er en kontemplativ handling. Når rytmen sitter, pusten går og ingenting annet gjelder - da kan mye falle på plass, sier Cato. Cato Thunesløper i snitt over 2 mil hver dag og har en av landets beste trenere. Han er 60 år og ble for et år siden...
Les mer
Denne samtalen fant sted under arrangementet Hundorp 2021 den 30. juli på Dalegudbrands gård og presenteres her i opptak som bonusepisode i podkasten Ypsilonsamtaler. Norske kirkeakademier i samarbeid med Kirkelig Dialogsenter Drammen og Hundorp 2021 inviterte...
Les mer
-Jeg registrerer at noen tidligere kolleger feller dom over detsom skjer nå. Det vil jeg ikke være med på. Store endringer i samfunnet må også reflekteres i politiet, sier han. Dag Ebbestadhar jobbet det meste av sitt yrkesliv som politimann i Drammen,...
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone