Drammen>Nyheter>Masud Gharahkhani
Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani

Flyktninggutten fra Iran som ble stortingspresident i Norge

- Hvis ikke en stortingspresident i Norge står opp for menneskerettigheter og demokrati, så kan vi jo nesten bare pakke sammen, sier Masud Gharahkhani.

Masud Gharahkhani kom til Norge som flyktning fra Iran da han var en liten gutt. Han forteller om sin oppvekst i Skotselva, skoletid og politisk engasjement. Familien ble utsatt for rasistisk hets men opplevde først og fremst massiv støtte fra bygda.

Med sitt store engasjement og talent har Masud gått gradene fra ungdomspolitikk til store oppgaver i partiorganisasjonen og som folkevalgt. 40 år gammel ble han stortingspresident og hans første år har vært svært dramatisk og begivenhetsrikt. 

 

Masud Gharahkhani

Høsten 2022 kom boken Norge i mitt hjerte ut. Masud skrev boken i samarbeid med journalist og forfatter Odd Myklebust. Jeg synes boken har blitt en spennende og god fortelling om familiens flukthistorie og hans liv i det private og i politikken. En særlig interessant vinkling er koblingen til den tidlige sosialdemokratiske oppvåkningen ved Markus Thrane i Drammen på tidlig 1800-tall og motivasjonen for politisk engasjement. Boken anbefales på det sterkeste.

Masuds far, Bijan Gharahkhani har satt kraftige spor med sitt samfunnsengasjement i Øvre Eiker og i Buskerud innvandrerråd. Han forteller historien fra sin side i en tidlig episode av Ypsilonsamtaler som du finner på denne lenken..

Samtalen med Masud Gharahkhani publiseres torsdag 2. mars. Dette er episode 138. Du finner alle episodene på denne nettsiden der du også kan finne episoder etter tema og andre kriterier.

Ypsilonsamtaler er en podkast av og med Ivar Flaten for Kirkelig Dialogsenter Drammen. Ypsilon er den ikoniske gangbroen over

Drammenselva. Drammen er elveby og en by for brobyggere. Ivar inviterer mennesker til samtale der kulturmøter, brobygging og samfunnsliv er tema. De inviterte har bidratt - og bidrar til at verden blir et bedre sted gjennom arbeidsliv, frivillig innsats og samfunnsengasjement på ulike måter.

Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner. Gjennom 15 års prestetjeneste og like lang dialogpraksis, har Ivar snakket med svært mange mennesker og fått et stort nettverk.

Kulturmøtene i internasjonale Drammen er rammen for samtaler med livshistorier, kunnskap om forskjellige tenkemåter og levemåter - og mye materiale til refleksjon. Kort sagt vil Ypsilonsamtaler gi deg muligheten til lå bli litt mer kjent med mange fascinerende mennesker.En ny episode av Ypsilonsamtaler kommer hver torsdag. Vi er takknemlige for innspill og forslag! Send oss gjerne en e-post!

Tekst: Ivar Flaten
Publisert 27.02.2023
Les også
Tranby menighet i Drammen og Lier Prosti hadde laget en kjempefin inspirasjonsdag rundt natur og miljø Maria budskapsdagshelgen. Temaet var: NATUR og MILJØ - hverdagslivets små- og betydningsfylle bidrag. Seniorrådgiver hos statsforvalteren Eldfrid Engen snakket...
Les mer
Du finner alle foredragene på ressurssidene våre - Ressurser/Foredrag I denne episoden av Ypsilonsamtaler får du glimt fra en nordisk dialogkonferanse som ble arrangert av Kirkelig Dialogsenter i Trondheim 14. til 16. mars. Hvert halvannet år inviterer dialogkolleger...
Les mer
Du finner alle foredragene på ressurssidene våre - Ressurser/Foredrag I dagene 14.-16. mars var 60 dialoginteresserte mennesker fra hele Norden samlet til konferanse i Trondheim. Dette var den siste av en lang rekke konferanser som har samlet kolleger fra...
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone