I Dialogpodden Tunsbergs 6.episode møter dialogprest Karoline diakon Ole-Jørgen Andersen i Lier kirkelige Fellesråd:
På stasjonen i Lier møtes nå ukentlig flere hundre mennesker med flyktningbakgrunn. Arbeidet foregår i tett samarbeid mellom Den norske kirke i Lier og flyktningtjenesten og engasjerer mange gode krefter. Hvordan har dette skjedd? Og hvordan er det egentlig å være flyktning i Norge? «Samskaping» - hva er det, egentlig?
Hør episoden her
Lesetips: Kirkerådets utredning om kirken i det livssynsåpne samfunnet:
Samfunnet er i rask forandring, og mengden av sosiale utfordringer som må løses lokalt øker. Endringer i demografi og sosial ulikhet, men også forhold som klimaendringer og en mer urolig verden, utfordrer velferdsstaten. KS har advart mot «kommunal kollaps» dersom strategien for å løse velferdsutfordringene i kommunene ikke endres. Derfor tenker stadig flere kommuner nytt om hvordan de skal løse utfordringene. Det nye kalles «samskapingskommunen», eller «kommune 3.0». Enkelt sagt referer «kommune 1.0» til den tid da «kommunen bestemte ovenfra-og-ned», «kommune 2.0» var ideen om mer fokus på brukeren som «bestiller». «Kommune 3.0» er samskapingskommunen der kommune og innbyggere finner løsninger sammen.
Kjernepunkter i samskaping :
- Retter seg mot et sammensatt problem som ikke løses godt nok i dag.
- Løses med deltakelse fra mennesker på tvers av (minst) to deler av samfunnet (sektorer): Offentlig ansatte og folk fra sivilsamfunnet/frivillighet
- Samarbeidet er likeverdig – på alle måter. Ikke oss og dere – men et felles vi.
- Samarbeidets løsninger skal gi varig verdi, og det skal gi slik verdi for flere enn bare dem som er direkte involvert i den aktuelle prosessen.
- Alltid situasjonelt: det foregår i en sosial, geografisk og kulturell kontekst.
Samskaping er en arbeidsform som forutsetter tett og likeverdig samarbeid mellom kommune og sivilsamfunnet for å skape endringer med varig verdi. Mens et samarbeid mellom ulike parter reguleres av kontrakter, bestillinger og leverandør-forhold, er relasjonene i samskaping preget av likeverdige forhold og kan initieres både «ovenfra» og «nedenfra», fra både offentlige og frivillige aktører. Samskaping skjer når offentlige, private og/eller sivile aktører arbeider sammen gjennom å dele kunnskap og ressurser med hverandre. (side 91)
den norske kirke i det livssynsåpne samfunnet - rapport 20.09.2024.pdf.