Drammen>Nyheter>Samtale om bønnerop. Hva skjedde, egentlig?
Fra venstre Elton Tarakaj, Adam Tria, Eilin Eleland og Faruk Terzic
Fra venstre Elton Tarakaj, Adam Tria, Eilin Eleland og Faruk Terzic Foto: Margunn Krohn Sævre

Samtale om bønnerop. Hva skjedde, egentlig?

Tanker etter et spennende møte på Drammensbiblioteket

Torsdag 11. november handlet det om bønnerop på Drammensbiblioteket. Vi var et tjuetalls mennesker i salen og andre kunne følge direkte via strømming på nettet. Denne gangen var også lokalavisen Drammens tidende tilstede og laget en reportasje som ble publisert på DT.no lørdag 13. november. Som om ikke det var nok, hadde også magasinet Tørst/areopagos.no tatt turen fra Oslo. 

Det kjennes som en seier når media prioriterer et av "våre" opplegg. Vi kjenner til hvor harde vurderinger som gjøres og hvor strengt ressurser og spalteplass blir disponert. Når store kulturarrangement som f.eks. Drammen Sacred Music Festival over 9 dager går ubemerket hen i avisenes spalter (både Drammens tidende og Dagsavisen Fremtiden), forstår vi at nåløyet er trangt. Men engasjementet rundt planlagte bønnerop fra moskeen på Fjell har vært meget stort og vi vet at bruduljene rundt islamfientlige aksjoner i byen har skapt større klikkaktivitet enn noe annet på avisens nettsider.

Vi (og antakelig avisen) hadde forventet at mange ville være interessert i å følge samtalen. Det slo ikke til, men vi var altså en liten flokk mennesker der. Blant disse få hadde fire markante aktivister fra SIAN møtt opp. Dermed var kanskje også innholdet i avisens oppslag gitt. 

Tema for møtet var spørsmål om religiøse ytringer i det offentlige rom. Mer konkret ønsket vi å ta tak i spørsmålet om hvorfor bønnerop fra moskeer i Norge er så brennbart. Kvalifiserte mennesker var invitert til en reflekterende samtale for å forsøke å komme litt nærmere inn på hva som gjør at 15.000 mennesker i landet har skrevet under på opprop mot bønnerop. De fire inviterte bidro til å forklare saken fra ulike vinkler, både lokalt fra Fjell og fra et nasjonalt perspektiv.

Hva som skjedde i salen den torsdagen kan fortelles på mange måter. Antakelig like mange måter som det var deltakere. Den første timen er dokumentert og kan høres og ses på www.ypsilonsamtaler.no Samtalen i plenum etterpå ble ikke tatt opp og hadde naturligvis et litt annet preg. Mer fritt og direkte og tildels ganske skarpt i tonen. Men fortsatt i hovedsak mer av en samtale enn en debatt, vil jeg mene.

Samtale om bønnerop. Hva skjedde, egentlig?Martin Vestøl (til høyre) i samtale med Eilin Ekeland og Ivar FlatenFoto: Margunn Krohn Sævre, Areopagos

Journalist Margunn Krohn Sævre fra Areopagos la blant annet vekt i sin artikkel på Martin Vestøls fortelling om hvorfor Metodistkirken i Norge ikke bruker kirkeklokker. (Oppslag på areopagos.no) Dermed ble spenningen mellom majoritet og minoritet svært tydelig og nyanserer inntrykket av at dette først og fremst handler om religiøse motsetninger. 

Samtale om bønnerop. Hva skjedde, egentlig?Faksimile fra dt.noFoto: Øyvind Schou, DT

Øyvind Schou fra DT var mest opptatt av SIANs tilstedeværelse i møtet i sin tekst. Det jeg bet meg merke i, først og fremst, var at han løftet fram perspektivet til to av de yngre deltakerne på arrangementet. Deres reaksjon på SIANs form og uttrykk kom godt fram. (Artikkel bak betalingsmur.) Motdemonstrasjonene og de aggressive reaksjonene vi har blitt så alt for godt kjent med, fikk dermed et godt motstykke i disse ungdommenes refleksjon og deltakelse i samtalen. 

Lars Thorsen hadde sitt videokamera klar etter arrangementet, men jeg har ikke registrert at det er publisert noe fra arrangementet fra deres side. 

Episodene i podkasten Ypsilonsamtaler legges ut ukentlig. Podkast er som kjent lyd, en slags radio om du vil. Men en gang i mellom sendes episodene også direkte med både lyd og bilde. Dette skjer i samarbeid med Drammensbiblioteket og Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL). Alle de snart 90 episodene (inkludert bonusepisoder) finner du på www.ypsilonsamtaler.no 

Tekst: Ivar Flaten
Foto: Margunn Krohn Sævre
Publisert 15.11.2021
Les også
Nå kan du lytte til den andre episoden av Dialogpodden. Akkurat nå er det Ramadan. Fastemåneden er, for muslimer, en anledningfor å rense sjelen og kroppen, og hjelpe individer med å fokusere på sin tro og fellesskap.I denne sammenheng har en gjeng norske...
Les mer
I den første episoden av Dialogpodden snakker Karoline med sin forgjenger Ivar Flaten om hva KDD har lært av å lage Ypsilonsamtaler og om hva vi håper at Dialogpodden skal bli. Denne episoden ligger ute som siste samtale i kanalen "Ypsilonsamtaler" og er...
Les mer
I samarbeid med Strømsø bykirke tilbyr Kirkelig Dialogsenter Drammen nå medisinsk, rolig yoga som alle kan være med på. Vi møtes hver uke, på torsdager kl. 15.30 i Vigselskapellet bakerst i kirka. Du trenger ingen forkunnskaper, og det er gratis! Velkommen!
Les mer
Relevante saker
Powered by Cornerstone