Trondheim>Nyheter >Nyheter>Hvordan snakke om vaksinemotstand og konspirasjonsteorier?
Hvordan snakke om vaksinemotstand og konspirasjonsteorier?

Hvordan snakke om vaksinemotstand og konspirasjonsteorier?

Her er dialogprest Silje Trym Mathiassens leserinnlegg i Aftenbladet - vel verdt å lese. Det er publisert både i nettavisen og papirutgaven.

KRONIKK:

Det er like nytteløst å bombardere en konspirasjonsteoretiker med fakta som å overøse en ateist med bibelsitater.

Debattinnlegg, Silje Trym Mathiassen, Dialogprest, Kirkelig Dialogsenter Stavanger; ph.d.-stipendiat i religionsvitenskap, UiS Publisert: 22. mai

Innelegget kan du lese nedenfor eller klikke deg inn på denne linken hos Aftenbbladet: 

Hvordan snakke sammen om vaksine­motstand og konspirasjons­teorier? (aftenbladet.no)

Vi lever i en tid der mange er bekymret for egen og andres helse på grunn av koronasituasjonen. De fleste er takknemlige for vaksinene som er utviklet, og gleder seg til å få eller over å ha fått vaksine. Så har vi en annen gruppe, en liten gruppe, som mener at koronaviruset ikke finnes, og som derfor ikke ser noen grunn til å ta en vaksine.

Men så finnes en gruppe mennesker som befinner seg midt mellom disse to, og det er disse jeg har hatt flest samtaler med som dialogprest i løpet av det siste året. De er bekymret for covid-19, men samtidig er de bekymret for bivirkninger fra vaksinen. Disse er verken konspirasjonsteoretikere eller fanatikere. Her har helsemyndighetene en viktig oppgave med hensyn til å møte slike bekymringer med velbegrunnede svar, slik at man kan ta trygge, informerte valg.

Definisjoner og makt

Men hvordan kan vi snakke konstruktivt sammen om vaksiner, vaksinemotstand, ekkokamre og konspirasjonsteorier i den offentlige debatt og i personlige relasjoner?

Selv om konspirasjonsteoretikere er en helt marginal gruppe i vårt samfunn, henter mange deler av sine argumenter fra plattformer der konspirasjonene florerer. Noen flørter lett med konspirasjonsteorier, mens andre går dypt ned i kaninhullet og lever i en slags parallell skyggeoffentlighet og avviser alt som har med vitenskap og logikk å gjøre.

På samme måte som få nyreligiøse selv vil definere seg som nyreligiøse, vil få konspirasjonsteoretikere definere seg som nettopp det. Definisjoner er makt som kan brukes som hersketeknikk, men vi trenger definisjoner for å forstå og samhandle.

Begrepet konspirasjonsteori betyr at man mener det har foregått en sammensvergelse, at verden er styrt av en ond elite som vil skade oss, og at sannheten alltid er noe annet enn det som står i avisene. En konspirasjonsteoretiker er nærmest immun mot kritikk og baserer seg på sirkulære resonnementer, ulogiske tankesprang og mistillit. Mistillit kan utvikle seg til en konspirasjonsteori, men den kan også bli en normal og helt legitim kritikk av et system.

Mange innen alternative miljøer forteller meg at de vil ta vaksinen for å trygge seg selv og andre, men mange etterlyser også et sterkere søkelys på hva man selv kan gjøre for å styrke eget immunforsvar. Dette er viktig å lytte til, for vi vet at konspirasjonsteorier blomstrer når mennesker har en følelse av avmakt.

Dialog med åpne spørsmål

Jeg har i flere år arbeidet som dialogprest og hatt samtaler med mennesker med ulik tro og praksis, og jeg har alltid vært opptatt av å forstå hva den andre oppfatter som viktig i sitt liv. «Vis meg din verden», sier jeg til mennesker som har en annen verdensforståelse enn meg selv, for jeg vil forstå det som er meningsfullt for dem. Jeg forsøker å møte dem et sted bakenfor ideene deres fordi jeg har erfart at det ikke nytter å bombardere hverandre med fakta. På samme måte som det ikke nytter å overøse en ateist med bibelsitater.

I stedet for å begynne dialogen med synspunkter og argumenter, kan vi heller begynne med de små fortellingene, ansiktene, livshistoriene, noe vi har felles, hverdagene. Det handler om å lete etter de tynne trådene som binder oss sammen, og som skaper tillit. I en dialog må man noen ganger være villige til å si at jeg er redd. Og så må vi gi og få trøst. Ikke kall den andre for dust eller hjernevasket. Lytt til hverandres dypere bekymringer, for de kan være både legitime og rasjonelle.

Når vi begynner samtalen der, kan vi stille viktige og åpne spørsmål som: Er du villig til å akseptere motbevis? Hvilke motbevis skal foreligge for at du vil anse din teori som motbevist? Hvilke kilder henter du informasjon fra? Man kan spørre seg selv og hverandre om hvorfor jeg tror på dette og ikke noe annet, og om det finnes kritikk av det jeg tror på som jeg bør se nærmere på.

Og er all kritikk av myndigheter og fagmiljø sunn skepsis? Er all kritikk av vaksinemotstand berettiget? I enkelte miljøer finnes en motstand mot vitenskap. For noen tipper dette over i konspirasjonsteorier. For andre er motstanden kun kritisk tenkning.

De marginalisertes stemme

Kritisk tenkning er avgjørende for et velfungerende demokrati, og vi bør derfor alle ha kontakt med mennesker som har andre verdensforståelser enn oss selv. Meningsmonopol er ingen tjent med. Den som kun lever i et ekkokammer, tenker ikke kritisk, men bidrar til polemisering og mistenkeliggjøring av «de andre».

Som dialogprest og forsker er jeg opptatt av å gi stemme til marginaliserte grupper, – for hvis stemmen ikke får plass, vokser det frem mange rare teorier. Men alle stemmer må møtes med kildekritikk, kritisk tenkning – og empati. Ellers kan vi komme til å skape et polarisert samfunn der vaksinerte ikke tør være sammen med uvaksinerte og omvendt.

Se debattmøtet på Sølvberget kulturhis Stavanger 19. mai om vaksinemotstand, der dialogprest/kronikkforfatter Silje Trym Mathiassen deltok:

https://fb.watch/5BX_qq_Y35/

 

Publisert 26.05.2021
Les også
En del av vårt arbeid for å dempe spenninger i samfunnet, og mellom tro- og livssynssamfunn er å sørge for at det er åpne plattformer der man kan ha besøk på "hjemmebane". På denne måten vil trossamfunnet selv ta eierskap til formidlingen av deres identitet,...
Les mer
Årets Alternativmesse i Bergen begynner å ta form, og vi er til stede også denne gang for å fremme dialog, åpenhet og omsorg. Messen består av ulike foredrag, workshop, helseprodukter, selvutvikling, stands og mye mer. Vi står sammen med Bjørgvin Bispedømme,...
Les mer
Her får du en rask oversikt over hva som skjer i regi av dialogsenteret i Bergen våren 2023 i tillegg til foredrag, nettverksbygging og konferanser. 8.mars gudstjeneste i Johanneskirken 19:00 Vi besøker Hare Krishna Senter 14.ferbuar kl. 18:00 - 19:30 (åpent...
Les mer
Johanneskirken 18:00 - 19:30 Ingen forhåndspåmelding og gratis. Dialogprest Nobu er personlig svært interessert i klostertradisjonen i øst og vest, og tenker ofte på hvordan vi kan praktisere klostervisdommen i våre travle hverdager. Som følge av dette, ønsker...
Les mer
Kirkelig Dialogsenter Bergen vil være til stede i Trondheim, og håper flere av våre samarbeidspartnere, venner og bekjente vil være med oss på disse flotte dagene. Les mer om innholdet av konferansen her Det er et spennende program å bla seg igjennom med sterk faglig tyngde.
Les mer
Uke 34, oppstartsuken for høsten 2022 Høstens program er spekket med spennende arrangementer og aktiviteter. Alt i fra meditasjon og yoga, til foredrag og forestillinger som viser det reliigøse mangfoldet, til dialogsamtaler om vanskelige temaer. Det hele braker...
Les mer
Et pusterom i en travel hverdag med stillhet, kristen meditasjon, bønn og refleksjon. Pusterom har faste, enkle rammer og ledes av Nobu, dialogprest ved Kirkelig Dialogsenter Bergen . Kristen meditasjon handler om å være oppmerksom på Guds kjærlige nærvær gjennom...
Les mer
Inter prosjektet vårt beveger seg ut i digitale arenaer! "Zoom" forestillinger og online dialog på Høyskolen på Vestlandet i anledningen av deres Mangfolds og profesjons dager. Dette ar årets første forstilling på nett og vi må si at det var et fantastisk...
Les mer
Endelig er ressursheftet vårt Når mennesker møter kirken ferdigstilt etter en lang og spennende prosess. Ressursheftet erlaget for deg som jobber i menighet eller i annet arbeid der du møter tros-og livsynsmangfoldet, og tar utgangspunkt ikonkrete erfaringer fra...
Les mer
I høst skal dialogprest Nobu starte opp en spennende samtalegruppe om spiritualiteten i øst og vest. Han skal ha informasjonsmøter om denne samtalegruppen tirsdag 13. oktober og tirsdag 27. oktober. Du kan komme på et av de to møtene for å vite mer om opplegget....
Les mer
Powered by Cornerstone